29. lokakuuta 2017

Lenininpuiston nimeä ei ole syytä muuttaa

Kirjoitimme 13.10.2017 Helsingin Sanomille mielipidekirjoituksen Lenininpuiston nimeä koskevasta kiistasta. HS ei kuitenkaan julkaissut saatika palauttanut tekstiä, mutta aihe on poistunut ajankohtaisesta keskustelusta, joten otamme vapauden tekstin julkaisemiseen omalla alustallamme.
Tämän viikon keskiviikkona Helsingin siniset jättivät kaupunginvaltuustoon aloitteen Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamiseksi, kuten Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 12.10. Meidän mielestämme sinisten aloite ilmentää ainoastaan populistisia pyrkimyksiä profiloitua isänmaallisiksi asialla, jolla ei ole juuri käytännön merkitystä, mutta joka kuvastaa hyvin nykypäivän poliittisen keskustelun ongelmia.
Aloitteessaan siniset kutsuvat Leniniä hirmuhallitsijaksi ja tulkitsevat, että Suomen itsenäisyyden tunnustaminen olisi ollut pelkkää kylmäveristä taktikointia. Kuitenkin jo marraskuun 20. päivänä vuonna 1901 Leninin perustama Iskra-lehti julkaisi helmikuun manifestia vastustamaan kerätyn suuren adressin osoittaen tukensa adressin allekirjoittaneille suomalaisille ja kutsuen Suomen suuriruhtinaskunnan autonomiaa uhanneita asetuksia laittomiksi. Tuskinpa Lenin vielä tuolloin osasi ennustaa, että Suomi itsenäistyisi yli viidentoista vuoden kuluttua, ja taktikoida sen varalle.
Historialliset muistomerkit ovat puhuttaneet viime aikoina paljonkin maailmalla, ja Suomestakin löytyy runsaasti kohteita, joista periaatteessa voitaisiin kiistellä. Yhtä lailla tsaari Aleksanteri II oli rautainen itsevaltias, jonka hallintoaikana Puolalta poistettiin autonomia kapinan seurauksena. Silti tsaarilla on Helsingissä katu ja kansankeräyksellä rahoitettu patsas keskeisellä paikalla. Historian vapaampi tarkastelu on sallinut kriittisten näkemysten esittämisen jopa C.G.E. Mannerheimista, joka oli viettänyt koko 1900-luvun jälkimmäisen puoliskon korkealla jalustallaan arvostelun ulottumattomissa. Kukaan ei silti ole vakavissaan esittänyt Mannerheimintien uudelleennimeämistä tai ratsastajapatsaan siirtoa.
Historiassa on kyse pitkälti tulkinnasta. Suomessa ei perinteisesti ole lähdetty siihen, että nimistö muuttuisi ja mustomerkkejä siirreltäisiin kulloinkin voimassa olevan historiakäsityksen mukaan, vaan tiettynä aikakautena pystytettyjä muistomerkkejä on pidetty oman aikakautensa tuotteina. Tarve kirjoittaa historia uudelleen sopii nykyiseen muuttuvan ja ”vaihtoehtoisen” totuuden aikakauteen kuin nenä päähän. Kiistanalaisen historian lakaiseminen maton alle ja puhdistaminen pois nimistöstä ei kuitenkaan ole pääkaupunkimme hengen ja perinteiden mukaista.

Kaisla Kaheinen, Punainen Tähti ry